Je při alergii na laktózu vhodné acidofilní mléko?

14.08.2015 14:24

Alergie na laktózu není alergie

Často si pleteme alergii na mléko s laktózointolerancí. Ale zatímco intolerance laktózy je neschopnost štěpit laktózu neboli mléčný cukr, alergie na mléko je opravdová potravinová alergie. 
 
My často označujeme tyto potíže jako alergii na laktózu, ale alergie na laktózu vlastně není alergie, většinou to bývá právě její intolerance. Patří mezi nejčastější problémy zažívacího traktu, týkající se mléka. Buď to je vrozená neschopnost štěpit laktózu, nebo jde o poškození sliznice střeva.

Laktózointolerantní mohou jíst některé mléčné výrobky

Pokud jde o skutečnou alergii na mléko, v takových případech působí mléčná bílkovina jako alergen. Pak spouští alergickou reakci už ve velmi malém množství. Intolerance laktózy bývá spouštěna až trochu vyšším množstvím a také tam záleží na závažnosti intolerance.
 
Pokud trpíte intolerancí laktózy, můžete jíst mléčné výrobky, kde je laktóza polámaná nebo jinak přeměněná. Acidofilní mléko je vhodné i pro ty, co trpí intolerancí laktózy, protože je tu laktóza přeměněná na mléčnou kyselinu.