Jíte dost vlákniny? Zbaví vás mimo jiné i zácpy

09.08.2016 11:31

Pravděpodobně nejíte dost vlákniny

O vláknině se mluví hodně a právem. Víme, jak je pro nás důležitá, ale stejně jí jíme příliš málo. Dospělý jedinec by měl každý den sníst 30 gramů vlákniny. Ta existuje v rozpustné, ale i v nerozpustné formě. V obou případech je to ale dokonalý čistič střev, který je umí krásně zprůchodnit.

Vláknina zatočí se zácpou

Kromě jiných vylepšení, která jistě zaregistrujete, jakmile začnete jíst víc vlákniny, dokáže se tato složka potravy vypořádat se zácpou. Ta není nijak nebezpečná, pokud je  pouze akutní a trvá pár dní. Problém nastane, když se změní v dlouhodobou chronickou. To už je na konzultaci s lékařem.

Jak se nejlépe vyspíte?

Zácpa dokáže pořádně narušit naše usínání, ale spánek je v ohrožení z mnoha stran. Pokud vyzkoušíte dodržovat naše tipy, bude se vám usínat i spát mnohem lépe. Důležité je, nemít v ložnici žádnou blikající a zářící elektroniku, před spaním se vyhnout kávě, alkoholu, ale i drastickým zprávám či čtivu. Naopak zkuste spát nazí, v dokonalé tmě, vůní levandule a v čistém povlečení. Třešinkou na dortu je pak sex – orgasmus je pořád nejlepší přírodní prášek na spaní.