Jód se v potravinách vyskytuje spíše vzácně

10.08.2016 13:50

Nejvíc je ho v mořské vodě

Jód v potravinách je poměrně vzácný, ale pro nás nepostradatelný stopový prvek. V přírodě se nachází hlavně v mořské vodě a díky tomu v mořských rybách, řasách a plodech. Během vývoje plodu se podílí na budování našich soustav a orgánů, zejména pohybové a nervové soustavy.
 
To je také důvod, proč nedostatek jódu dřív znamenal, že se mnoho dětí rodilo postižené kretenismem. Dnes už tento problém tolik nehrozí, protože se jako prevence začala jodizovat sůl. Není to skvělé řešení jen ve vnitrozemských státech, ale i v přímořských, protože potraviny obsahující jód nedokážou pokrýt naši potřebu jódu.

Problém je nedostatek i nadbytek

U dospělých způsobuje nedostatek jódu tzv. vole, které s sebou nese i únavu, tloustnutí, sklony k depresím, ale i poruchy sluchu. Naopak nadbytek jódu má na svědomí padání vlasů, hubnutí a nemoci srdce. 
 
Díky jodizované soli dnes máme povětšinou dostatečný přísun jódu zajištěný. Není totiž pouze v soli, ale také v pečivu a uzeninách, do kterých se  tato sůl přidává. Jód obsahuje i mléko a mléčné výrobky. Díky jodizování soli hrozí nedostatek jódu hlavně v těhotenství, vegetariánům, veganům a lidem na bezsolné dietě, jinak není jeho nebezpečí příliš velké.