Jodizace soli pomohla, ale jód v potravinách potřebujeme stále

24.02.2016 14:41

Nedostatek může vést k pohlavní dysfunkci

Mezi opravdu závažné ohrožení našeho zdraví patří nedostatek jódu, ale bohužel je poměrně těžké na to přijít. Projevuje se totiž nespecificky jako únava, podrážděnost, nespavost a podobně. Nedostatek jódu pak může způsobovat náchylnost k nakažení infekčními chorobami, nebo poruchám pohlavní funkce.

Umíme si ho vyrobit sami, ale to nestačí

Jód produkuje naše štítná žláza, je to součást našich hormonů, ale ve většině případů tato produkce nestačí. Jód tedy můžeme svému tělu dodávat také v potravě. I tady je však tak trochu háček. Nachází se hlavně v produktech moře, takže vnitrozemí má trochu smůlu. Ale lidstvo dokáže překonat leccos a s jódem v potravinách to také vymyslelo.

Jodizace soli všechno změnila

Naštěstí je sice jódu nejvíc v mořských produktech, ale nejsou to všechny potraviny obsahující jód. Ve vnitrozemí se v první polovině 20. století začal přidávat jód do soli. Díky tomu prakticky vymizela kritická postižení novorozenců, ke kterým nedostatek jódu také vede. A protože se sůl dává jak do pečiva, tak do uzenin, lidí, postižených hypothyreózou výrazně ubylo.