Káva, spánek a holistická medicína - opravdu je znáte?

26.02.2016 11:07

Kofeinový absťák není žádná hrůza

Mýty o kávě jsou asi věčné, ale za to nepřesné. Co se týče návykovosti kofeinu, je sice reálná, ale po vysazení si nemusíte abstinenčních příznaků skoro všimnout. Trvají totiž den nebo dva a je to hlavně bolest hlavy. S dehydratací to není tak tak horké, jak se tvrdí. Káva je sice mírně močopudná, ale naše tělo má sklon tyto ztráty kompenzovat. Nepotvrdila se ani žádná zdravotní rizika, ačkoliv to se týká konzumace do tří šálků denně.

Co prospívá našemu spánku?

Je pravda, že káva navečer to není, stejně jako alkohol nebo drastická detektivka. Pro spánek je skvělé ulehnout úplně bez oblečení a v čerstvém povlečení. Ideálně v úplné tmě bez elektrospotřebičů a pomáhá také levandulová vůně. Spolehlivě nás uspí kniha, ale nejlepším prostředkem na tvrdý spánek je sex.

Celostní medicína počítá i s emocemi

Spánek nám nemusí rušit jen vnější vlivy, ale může to být i signál nějakých obtíží. Jedním z nejpropracovanějších medicínských systémů, které si kladou za cíl hlavně prevenci onemocnění je holistická medicína neboli celostní medicína. Pohlíží na člověka jako na celek, spojení těla i duše a bere v potaz nejen jeho fyzický, ale také citový, duševní a sociální stav.