Koření může léčit a výrazně podpořit trávení
08.09.2015 13:34
Kurkuma je kořenitá, ale ne ostrá
Co je kurkuma? Jinak se jí také říká žlutý nebo indický šafrán a je to koření. U nás se také vyskytuje ve směsi kari společně s jinými druhy koření. Její účinná látka je kurkumin, který barví potraviny do žluta a působí jako antioxidant. Je ovšem také léčivá.
Chuť kurkumy je pepřovitá a lehce nahořklá. Na rozdíl třeba od chilli ovšem není moc ostrá. Hodí se prakticky do všech pokrmů – na kuře, do polévek, těstovin, rýže, ryb… Prospívá našemu trávení a má další léčivé i preventivní účinky.
Kurkuma jako lék, ale i prevence pomáhá při onemocnění žaludku a při diabetu. Dokáže zabít baktérie a parazity v potravě, léčí nadýmání, bolesti a záněty kloubů, dnu, i vysoký cholesterol. Má ovšem příznivé účinky také na pleť. Léčí ranky, zhmožděniny i modřiny. Podporuje také růst zdravých buněk.
Medvědí česnek je plný vitamínu C
Co je medvědí česnek? Silný antioxidant, přírodní antibiotikum a zdroj velkého množství vitamínu C. Není to však jen přírodní lék, ale je vynikající i v kuchyni. Má výraznou česnekovou vůni a také podobnou chuť.
Dokáže se vypořádat s:
- Nachlazením, chřipkami a nemocemi dýchacích cest
- Mykózami
- Nežádoucími střevními bakteriemi, parazity a zlatým stafylokokem
- Plísněmi a baktériemi
- Arteriosklerózou
- Podporuje trávení a snižuje krevního tlak
- Je prevencí krevních sraženin, kardiovaskulárních chorob a rakoviny
- Čistí ledviny a močový měchýř
- Podporuje srdeční činnost