Oddalte stárnutí s koenzymem Q10 a luteinem

04.11.2015 14:04

Produkce koenzymu Q10 klesá s přibývajícím věkem

Koenzym Q10 si naše tělo umí samo vyrábět, ale s věkem jeho produkce výrazně klesá. Někdy kolem 35 roku nastává okamžik, kdy je lépe ho dodávat ve stravě nebo potravinových doplňcích. Koenzym Q10 se nachází v našich mitochondriích, kde se podílí na bioenergetických procesech těla. Dalo by se říct, že živiny přeměňuje na palivo pro buňky.
 
Pro své účinky se koenzym Q10 využívá při selhání srdce, léčbě vysokého tlaku, anginy pectoris, cukrovky, ale také při chemoterapii, nebo degenerativních chorobách mozku. Je účinný také proti únavě, chronickému únavovému syndromu, úbytku svalové hmoty a zpomaluje stárnutí a posiluje imunitu.

Lutein se postará o naše oči

Pro naše oči je také naprosto nezbytný lutein. Je to žlutooranžové barvivo, které patří mezi karotenoidy. Chrání naše oči a brání rozvoji některých očních chorob. Lutein se na naše oči váže poměrně zvláštním způsobem – kumuluje se v čočce a na sítnici v místě žlutého bodu, který má vliv na ostrost vidění.
 
Právě v tomto žlutém bodě dochází často k patologickým změnám působením volných radikálů. Lutein je kromě jiného také antioxidant a dokáže si s těmito volnými radikály poradit.