K čemu potřebujeme kyselinu linolovou, kyselinu listovou a riboflavin?

10.08.2016 17:49

Hodné tuky pomáhají hubnout

Nenasycené mastné kyseliny jsou pro nás velmi prospěšné, přestože máme pocit, že tuky jsou obecně škodlivé. Ve skutečnosti existují i hodné tuky, které nám pomáhají bojovat proti těm zlým. Jedním z nich je konjugovaná kyselina linolová.
 
Ta totiž brání tuku, ze kterého tloustneme, aby se dostal do buněk a zvětšoval je. Lipáza pak zajistí, že tyto tuky skončí ve svalovině, kde mohou být spáleny na energii. Ale má to háček, aby k tomu došlo, musíme vyvíjet fyzickou aktivitu. Díky této funkci je kyselina linolová skvělá pro hubnutí a budování svalové hmoty.

Riboflavin neumíme sami vyrábět

Kyselina listová neboli vitamín B9 je pro nás také velmi důležitá, hlavně ovšem v těhotenství. Má na svědomí zdravý vývoj plodu, a pokud ho má nastávající maminka nedostatek, hrozí nejen vývojové vady miminka, ale také potrat či odtržení placenty.
 
Vitamín B2 neboli riboflavin si sami vyrábět neumíme. Rostliny i mikroorganismy to umí, ale my jsme odsouzeni na jeho příjem ve stravě. Nachází se hlavně v obilovinách, luštěninách, vejcích, ořeších a semíncích.