Obilné klíčky, pohanka a zelený čaj: Je lepší se jim někdy vyhnout?

29.02.2016 12:10

Obilné klíčky vám dodají vitalitu

Na oslabenou imunitu, věčnou únavu a podobné projevy nedostatku důležitých prvků či živin existuje celá řada účinných přírodních léků. Jeden z nejlepších jsou ovšem obilné klíčky. Obsahují mnoho vitamínů, mastných kyselin, ale i stopových prvků. Kromě toho u nich máte jistotu, že nemohou vyvolat v těle žádnou nežádoucí reakci.

Pohanka neobsahuje lepek

Pohanka je obilovina, kterou jsme u nás nějakou dobu zanedbávali, ale teď je opět na vrcholu zájmu. Není divu, protože nám jednak dodává řadu prospěšných látek, jednak má velmi málo kalorií, ale také neobsahuje lepek.  Riziko pohanky může spočívat v tom, že se začínají využívat i její výhonky a nať. Ty obsahují fagopyrin, který může vést k přecitlivělosti na světlo. Pohanka ovšem obsahuje také rutin, což je antioxidant, na který se mohou vyskytovat alergie.

Zelený čaj v těhotenství

Zelený čaj patří mezi přírodní léčiva a má na náš organismus širokou škálu pozitivních účinků. Kromě jiného normalizuje cholesterol nebo je prevencí rakoviny. Obsahuje však kofein, který považujeme spíše za škodlivý a návykový. Nejnovější studie však potvrdily, že zelený čaj v těhotenství nemusí být maminkám zapovězený. Pokud nevypijí víc jak 2 nepříliš silné šálky denně, je množství kofeinu zanedbatelné a ani maminky ani dítě nejsou nijak ohrožené.